Ποιοί παράγοντες συμβάλλουν στη φθορά μιας σχέσης;

Πέραν του χρόνου, της συνήθειας ή ακόμα και της «βαριεστιμάρας» που εάν δεν προσέξει το ζευγάρι μπορεί να προκληθεί, πολλοί παράγοντες είναι δυνατό να οδηγήσουν στη φθορά μιας σχέσης.

Ο πιο προφανής παράγοντας είναι ο ενδοατομικός σε κάθε μέλος του ζευγαριού, ο οποίος σχετίζεται με τις διαφοροποιήσεις στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες του καθενός για το μέλλον. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν μετά από κάποια χρόνια συμβίωσης ότι στην πραγματικότητα είτε έκαναν λάθος στην αρχική τους αξιολόγηση για το άτομο το οποίο διάλεξαν να τους συντροφεύει είτε δεν έκαναν λάθος τότε, αλλά τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει σε σημείο που η συνύπαρξη να τίθεται σε αμφιβολία. Με άλλα λόγια, μεγαλώνοντας βλέπουν τους εαυτούς τους  να απομακρύνονται αντί να πλησιάζουν.

Υπάρχουν όμως και διατομικοί παράγοντες που προκαλούν φθορά στις σχέσεις. Αυτοί έχουν να κάνουν με επιδράσεις άλλων ατόμων. Οι «συνήθεις ύποπτοι» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι γονείς του ζευγαριού «τα πεθερικά», που στις μεσογειακές κουλτούρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους

error: Content is protected !!